.:: assalamualaikum ::.
sekarang dh lapan hari dh puasa..hahahha alhmdulilah.tpi biasa la, bila bulan puasa ni mcam2 ase nk makan, maka aku pun rajen la search itu dan ini utk dptkan resepi maklum lah ilmu memasak tu belum cukup di dada.. maka cari inisiatif sendiri la kn search kat internet...tpi bulan2 puasa ni ak suka search pasal kuih muih berbanding lauk pauk nie..sbb klo berbuka ni ak lebih suka makn kuih berbanding nasi dan lauk, bukan x makn lngsung cuma jarang2 makan..
ok memandang ak ni peminat tegar kepada kuih jala..klo beli kat luar tu mesti kuah kari tu x kena ngan citarasa ak, so ape salahnyer ak cuba wat kn.. kebetulan semalam memandang mak buat kari ayam maka ak pon dgn bngga nyer telah search resipi kuih jala..berlambak-lambak resipi kt internet, pilih je yg mne 1, so ak pon buat la semalam..slalo org kata first buat ni biase la ade yg terkurang ade yg terlebih tpi alhmdulilah semalam dri segi rasa tu sumenyer cukup cuma nk nampak jala tu x cukup lagi berjala lagi hehe~
roti jala dan kuih kari
(gambar hiasan)
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 cawan air
1sudu pewarna kuning
1 biji telur
garam secukup rasa
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam belender dan kisarkan.
2. Kemudian perapkan dalam masa 30 minit
3. panaskan kuali leper dgn minyak sedikit (utk elak kuih jala melekat)
4. Masukkan bancuhan yang kita blender tpi dlm acuan kuih jala dan jala2kan ia di atas kuali
5. Bila dh masak (jgn lama sgt nati hangit), angkat dn gulung
6. Hidangkan bersama kuah kari..
ni bukan gmabr hiasan
ni ler rupa kuih jala yg berjaya ak buat
ape2 pon selamat mencuba
dan
Selamat Berpuasa :)
pandai nya bt roti jala....selalunya kite akn makn roti jala bila tyme raya pertama...kire benda tu d wajib...heee...done follow sini...
ReplyDeletemasyi, sya baru belaja buat je ni..jaring2 jala pon x jadi sgt.. oo raye pertama yer, sedap kan..tq follow sya :)
ReplyDeletewah..ti bole la buat naik sem 8 ek..
ReplyDeletehehehe blh je demi kak iti :)
ReplyDelete