Thursday, June 7, 2012

PeTua eLaK JeRaWaT

.:: assalamualaikum ::.

salam syg semua..
wah besemngat benar keh2~~
ok pertama skali sya nk ucapkan Good Luck buat kawan2 seperjuangan
utk final exam nie, lepas ni nk praktikal dh...
buat yg terbaek sume...

ok memandangkan skang minggu exam
of coz la sume sedng berjuang abes2  ulang kaji
smpai stress bagai
of coz la ak slah sorang nyer..
sbb ak ni suke study last minit
so bile dh stress maka shabat yg x diundang pon muncul la
tak laen x bukan jerawat la
sape lgi..so ak pon walaupon bz
tpi nk kongsi kn juga petua nk elak jerawat kt muka..
ha jom2~~

jerawat jgn dtg dekat!!!
pergi jauh2!!!

PETUA NAK ELAKKAN JERAWAT DI MUKA
1. Cuci muka dgn air suam yang bersih
yg ni mmg ak slalo wat sbb nk tanggalkan kulit2 mati
lgi satu sbb kulit muka ak cpt sgt gatal2 sbb alahan 
so mak ak pesan jgn garu tpi basuh dgn air suam
so mmg ilang lah gtal tu pastu mmg tnggal lah kulit2 mayi dn kering kt muka

2. Amalkan pemakanan sihat
bnyakkn makan sayur-sayuran & buah-buahan
ok serat dan vitamin dari sayur dan buah ni akn membantu membekalkan vitamin pada kulit
tpi yg ni kenkdang ak  kurang amalkan sbb kegemaran pada makanan bergoreng sgt la tinggi
so kenkawn jgn tiru amalan pemakanan sya yer
sya skang dlm usaha mengurangkan makanan berminyak

3. Cuci muka sebelum tido
ha yg ni penting..
sbb slalonyer bile kite penat terus je tido kn
ni sgt x elok yer kenkawan
sbb kenkadang makeup yg kite pakai tu akan beri kesan pada kulit
tpi bgi yg x bermake up pon kena cuci jgak
jgn fikir "ak x pakai makeup x perlu cuci muka"
salah yer sbb bile kite jenjalan habuk, bakteria dan mcm2 lgi lekat kat muka kn
so tu pon akn beri kesan pada kulit dan akan galakkn jerawat untuk membiak lerr..

4. Produk kecantikkan
jgn terlalu taksub dgn produk kecantekkan
sbb kite ni kaum wanita mesti kalo tgk seseorg tu kulit cantek licin mcm baby 
mula la kn tertnye produk kecantikan ape dy pakai 
lepas tu nk try..
ha jgn mcm tu sbb kulit kite ni x sama
mungkin org tu pakai ok
tpi kite pakai x ok..x pasal2 dh membazir sbb produk x sesuai dgn kulit
lpas tu duet lagi keluar sbb nk ubatkan kulit muka yg dh rosak
so lngkah terbaek..rujuk pada yg pakai pasal kulit kite
sbb guna produk yg kite pakai..

so ape2 pon kebersihan diri perlu dijaga..
walau ape pon kecantikan dari dalam diri itu lebih indah
ok, harap tips ni berguna buat kenkawan sume..
ape2 pon slamat mencuba, k daa~~


3 comments:

  1. time2 stress mcm dkt exam tu lh dia nk naik kan hihi..g.tips.x slh mencuba tips2 mcm ni kan ;)

    ReplyDelete
  2. woww zoey zauyah komen...sukenyer~~
    ha a waktu stress la, lgi giat jerwat membiak...
    hehe blh try petua nie :)

    ReplyDelete
  3. follow. salam perkenalan.
    http://kliktekan.blogspot.com/

    ReplyDelete