.:: assalamualaikum ::.
hai shabat2 daku sekalian..wah2 selamat bercuti semua..yela dh cuti sekolah kn sekarang... ha semalam 15 November merupakan ulangtahun kelahiran mak kesayangan yang ke-48. Selamat Hari Jadi Mak... hahah maka aku pon bersemangat la nak buat kek coklat kukus untuk mak kn. walaupon x pernah pon ak buat kek sebelom ni tapi ati ak ni tahap meroyan nk jugak buat kek coklat sempena hari jadi mak ak..
ha so bersemngat la mencari resepi kek coklat kn..tapi ak nk cari kek coklat kukus yang x guna telur dan majerin...kecuali toping je la ak guna majerin..so jumpe la resepi, mmg banyak resepi nyer cuma ak kena pilih la mengikut kesesuaian bahan yang ade di dapur ditamabah dengan FIRST TIME buat kek..ha nmapak siap CAPS LOCK lagi ayat FIRST TIME sbb nk tunjukkan ak mmg xde pngalaman wat kek nie..ha sbb masa practical ri tu ha kawan ak yg comel lagi cun ni dye ade wat cupcake yg x guna telur dan majerin...sumpah ak cakap mmg sedap smpai menjilat jari la katakn..so ak pon nk mencuba la kn wat kek ni tnpa guna telur dan majerin.. Ni hasilnya~~~
tralalala~~
Selamat Hari Jadi Mak Sayang
Alhamdulilah first time buat jadi..rasa seronoknya semua makan kata sedap..tima kaseh jugak buat Mak Long dan Mak Lang....mau x senyum ye la buat2 jadi kn..mungkin niat tu nk bagi mak dan keluarga makan maka Allah permudahkan urusan daku ini..amin~~ ha x pe2 disebabkan kek coklat ni ak wat jadi maka daku kongsikan resepi kek coklat ni ngan awak2 semua (^_^)
Bahan-bahan :
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
2 sudu kecil serbuk penaik
Bahan B
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula perang
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak
secubit garam
Bahan C
1 sudu besar cuka makan
Bahan untuk Toping Kek
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
2 sudu majerin
1 cawan air
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar tepung jagung
** ikut pada selera anda la klo suka manis blh tmbah gula atau gantikan air dgn susu cair atau susu krimer manis,ikot selera masing2 yer sahabat2 sekalian alam (^_^)
Cara-cara :
1) Campurkan Bahan A dan ayakkan kemudian ketepikan
2) Satukan Bahan B ke dalam periuk dan kacau dengan api yang perlahan
(Kacau adunan sehingga gula larut dan sebati)
3) Satukan Bahan A dan Bahan B dan kacau jangan bagi berketul
4) Masukkan Bahan C dan kacau serta merta
5) Sapukan mentega pada loyang supaya kek x melekat
6) Masukkan adunan tadi ke dalam Loyang dang kukus selama 45minit
(nak tahu kek masak ke tidak ha cucuk dgn lidi, kalo lidi tu licin je x denyer dh masak la)
7) Bila dah sejukan, keluarkan kek dari loyang letak atas papan kek/pinggan/tudung periuk
Cara Nak Buat Toping Kek
1) Campurkan serbuk koko, gula, majerin, air dan tepung jagung
2) Kacau dalam periuk dengan api yang perlahan sampai pekat dan likat
3) Kemudian tuang kn ke atas kek
4) nak cantik lagi hiaslah apa-apa atas kek tu yer.. Cth : ak tabur biji2 warna warni tu je atas kek
ni la hasil kek buat ibu tersayang
x bulat sgt sbb majerin kat loyang ak buh sikit so kek ni ngada2 x mau kuar
selamat mencuba (^_^)
buat emak Puan Aminah (bonda kita yg pakai cermin mata tu)
Selamat Ulang Tahun Kelahiran yg ke-48
semoga mak diberi kesihatan yang baik dan beroleh kejayaan dunia dan akhirat
Terima Kasih segala didkan dan tunjuk ajar mak kepada kami adik beradik yg tiada tolok bandingnyer...Sayang Mak (^_^)
ha ni gambar mak kesyangan dgn adik2 penari comel masa kenduri khawin sepupu hari 2
sedap...senang aje nak buat ney..tp dilla resepi yang azza selalu buat len cikit jer hihi....
ReplyDeleteazza: haha sedap berbaloi2...yeke wah blh la kongsi resepi kek azza plak keh2...bila mau jumpe ni rindu ya amat :)
ReplyDeletekunjungan gan,bagi - bagi motivasi
ReplyDeleteHal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)